Caelum ac terras miscere

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Forum Romanum 1991
Caelum ac terras miscere nr:16
akryl på duk – 236 x 170 cm
Under 1990-talet kom jag att göra en rad målningar med det gemensamma temat ”Caelum ac terras miscere”. Det är ett citat efter Titus Livius och kan översättas med ”Blanda himmel och jord”. Livius avsåg med sitt yttrande att tillståndet i Rom inte var det bästa varför man borde vända upp och ner på allting och börja om från början. Det var egentligen en revolutionär uppmaning. Tanken att blanda himmel och jord förekommer i många religioner. Man tänker sig då att himmelen med sin sol, värme och sitt regn befruktar jorden och i det mötet uppstår liv. Det är naturens egen skapande process där tillfälligheter och slumpen spelar en avgörande roll. Liknande tankegång finns också i bibelns berättelse om syndafloden där det onda på jorden skulle utplånas för att sedan ett bättre liv skulle spira. En del av bilderna på detta tema skildrar mina upplevelser efter Berlinmurens fall. Då uppkom i Europa en situation med stora omvälvningar där kulturer och politiska strukturer störtade samman och ur ett visst kaos föddes något nytt. Målningen Forum Romanum hör till dessa bilder.
__________________________________________________________________________


Publicerat

i

av

Etiketter: