Kameleont – Bläckfisk

Kameleont - Bläckfisk

En bild i min serie Kameleonter, här i form av en bläckfisk. Det är kanske det märkligaste kameleontiska djuret med en förmåga att förvandla sig till både färg och form så att det helt smälter in omgivningen. Dessutom är bläckfisken en av havets mest intelligenta djur med sina nio hjärnor. En stor hjärna i huvudet och åtta små, en i varje tentakel sammanlänkade i ett sorts nätverk. Att de inte har kommit att dominera världshaven beror möjligen på att honan lägger sina ägg en gång i livet och vaktar dem i flera månader innan de kläcks. Under denna tid äter hon ingenting och dör därefter av utmattning. Ungarna fostras alltså inte av någon förälder och måste lära sig allt själva från början.
Digital bild – 48 x 35 cm
Kameleonter 1 – 4 finns under rubriken Konstverk – Digital grafik